سالهای سال از قیام عاشورا با آن همه بزرگواری، عظمت، گذشت و تمام خوبیها و زیباییهایی که همه و همه برای ما درس اخلاق و هدایت است میگذرد و امروز هم با بهپا داشتن مراسم عزاداری در کشورهای مسلمان و شیعیان یاد و خاطره آن بزرگواران گرامیداشته میشود.
مراسم عزاداری ایام شهادت حضرت سید الشهدا(ع) و یاران با وفای ایشان در روز عاشورا با حضور میلیونها مسلمان پیرو اهل بیت(ع) در سرتاسر جهان برپا میشود و جلوهای نورانی از تعلق خاطر شیعیان اهل بیت(ع) به فلسفه قیام امام حسین(ع) و پیامهای عاشورا را به منصه ظهور میرساند.
در این میان حرکتهای افراطی و غیر منطقی بعضی از عزادران حسینی به خصوص در کشورهایی همچون شیعیان هند، پاکستان، عراق و افغانستان و دیگر کشورها چهرهای خونینی از عزاداری برای اباعبدالله الحسین(ع) را با قمه زدن، زنجیرهای تیغ مانند و ریختن خون خود به جهان نشان دادهاند؛ حرکتی که هدف اصلی قیام عاشورا و شناخت واقعی عزاداری و زندهنگاهداشتن یاد آن بیباکدلان با تقوا را به صحنهای دلخراش و خونین برای دنیا به نمایش گذاشته است.
سایت یورونیـوز (Euronews) در قسمت «عکس روز» خـود، برای انعـکاس عـزاداریهای شیعیـان در ماه محـرم عکسی قابل تأمل را منتشر کرد. یورونیوز با انتشار عکسی از یک فرد افغانی نوشت: «یک مسلمان شیعه در شهر کابل افغانستان که همزمان با مراسم عاشورا، با استفاده از زنجیرهایی که بر لبه آنها چاقوهایی قرار دارد، در حال زنجیرزنی است.»
جالب آنجا است که این عزاداریها، رسانههای غربی و اروپایی را به جوش و خروش انداخته تا از این فرصت استفاده کنند و چهرهای خلاف آنچیزی که از اسلام و شیعیان است به جهان نشان دهند. اگر شما در یکی از موتورهای جستوجو اینترنتی مانند گوگل و یاهو کلمه «Ashura» را در بخش تصاویر(image) قرار داده و عکسهای به نمایش درآمده در آن صفحه را مشاهده کنید؛ بدون شک با تصاویر قابل تأمب مواجه خواهید شد.
نمایش کلمه «Ashura» در موتورهای جستوجو کاربران اینترنتی سراسر جهان را با تصاویری از روز عزاداری از افرادی که خون خود را میریزند، به خود لطمه میزنند و عزاداری میکنند مواجه میکند؛ البته این تصاویر، اغلب از مراسم عاشورای شیعیان کشورهایی همچون عراق، هند، افغانستان و پاکستان است. تصاویری که تنها از خون و خونریزی حرف میزند و چهرهای خشن، بیرحم و غیر انسانی را از شیعیان و عزادارن حسینی به نمایش میگذارد. شما اگر بخواهید براساس این عکسها در مورد شیعیان قضاوت کنید چه خواهید گفت؟
آیا این یک تبلیغ غلط برای شیعیان نیست؟ اگر افراد و محققان غربی که در زمینههای فرهنگی تحقیق میکنند در امر شیعیان و انتشار مکتب عاشورا تحقیق کنند و کلمه «Ashura» را در موتورهای جستوجو اینترنتی وارد کنند با چه چیزی مواجه میشوند؟ حال تکلیف چیست؟ چه باید کرد که چهرهای صحیح از یک عزاداری و بهپا داشتن عزای امام حسین(ع) و شیعیانش را به دنیا نشان دهیم.
باید این را هم گفت که درست است شرکت صهیونیستی «گوگل» نسبت به مسلمانان عناد دارد ولی موتورهای جستوجو هم از الگوریتمهای خاصی برای ثبت اطلاعات سایتها استفاده میکنند. اینکه ما با جستوجوی کلمه «عاشورا» تصاویر خوبی از محرم و عزاداری میبینیم اما کلمهی «ashura» تصاویر خشونتباری از قمهزنی به ما نشان میدهد، ویا اینکه کلمه مُحرم در مقابل کلمه muharram که باز منجر به ارائه همان تصاویر خشونت بار میشود؛ بیشتر از آنکه توطئه موتورهای جستوجو باشد! عملیات ساده معرفی این کلمه به موتورهای جستوجو است.
اما نکته بعدی آن است که موتورهای جستوجو به سمت نسل جدیدی از تکنولوژی میروند که عملیات جستوجو در آنها بسیار پیشرفتهتر از آن چیزی است که در حال حاضر وجود دارد. این نسل جدید ابتدا توسط فیسبوک و با نام (Graph Search) معرفی شد که در آن افراد قادر هستند بهطور مثال فیلمهای مورد علاقه دوستانشان را پیدا کنند. شرکت گوگل نیز الگوریتم جدیدی را با نام مرغ مگس خوار یا Hummingbird معرفی کرده است که تمرکز آن بر روی ارائه پاسخهای مستقیم و درست، به سوالات و درخواستهای پیچیده کاربران و مرتب کردن هوشمندانه نتایج است؛ در حالی که الگوریتم پیشین موتور جستوجوی گوگل، یعنی کافئین، بیشتر بر روی مرتب کردن نتایج براساس شاخصگذاری بهتر و سرعت بالاتر متمرکز بود.
باید برای رفع این مشکل سایتها و وبلاگهای داخلی باید از کلمات و تگها به زبانهای دیگر نیز استفاده کنند تا نتایج جستوجو در موتورهای جستوجو تغییر کند.
در وبلاگها و وبسایتها از عناوین و کلمات کلیدی انگلیسی مانند (ashura - ashoura - ashura - muharram -shia - shiite و ...) استفاده کنید. (با توجه به اهمیت رتبه وبسایت، خبرگزاریها و سایتهای بزرگ در این مورد میتوانند کمک بزرگی کنند)، (کسانی هم که در شبکههای اجتماعی عضو هستند میتوانند با تبلیغ و یا استفاده از کلمات و تگهای مورد نظر به این فرایند کمک کنند)
قدم دیگری که در این راه باید برداشت فرهنگسازی و شناساندن هدف اصلی قیام عاشورا و نحوه صحیح عزاداری برای اباعبدالله الحسین(ع)، به مردم جهان از طریق فضای مجازی است. برگزاری مسابقات مجازی در سطح بینالمللی با موضوع عاشورا به زبانهای غیر فارسی تأثیر بسیار زیادی در این حرکت خواهد داشت. کم کاری در این زمینه و پرداختن به مبحث عاشورا فقط به زبان فارسی یکی دیگر از دلایل انتشار این تصاویر است.
برگزاری مسابقات بینالمللی با محوریت عاشورا، امام حسین(ع) و نشر فرهنگ شیعه در فضای مجازی و تشویق جوانان ایرانی و دیگر کشورها به تهیه عکس از مراسم عزاداری در نقاط مختلف کشور و جهان و آپلود آن در وبگاههای متعدد و به نمایش گذاشتن آن با جذابیتهای بصری بالا به همراه توضیحات کامل از این آئینهای عزاداری به زبانهای زنده دنیا به ویژه انگلیسی و به اسم «Ashura» برای آنکه بازدید بیشتری از آن صورت گیرد، قطعاً به مرور کمک خواهد کرد که این تصاویر جایگزین شود.
یک نکته اساسی در اینجا مطرح است و آن این است که کسی در فضای مجازی برنده است که سریعتر، پرمطلبتر و مطلب او کارآمدتر و کاربردیتر باشد، لذا سعی کنیم در فضای مجازی با حضور کارشناسان اسلامی و قشر جوان، تیمهای ویژه برای افزایش و ارتقاء فرهنگ عاشورا و معارف دینی و مقابله با هجمههای روزافزون ضد دینی و ضد فرهنگی ایجاد کنیم.
همچنان که در ماههای اخیر جنبشهایی در جهت تثبیت مرگ بر آمریکا شکل گرفت نیاز است تا جنبشهای دیگری برای پاکسازی فضای سایبری از اسلامهراسی صورت گیرد و شاید اولین کار جایگزین کردن تصاویر و مطالب درست برای کلید واژههای فعلی است که ارائه دهنده چهره خشونت بار از تشیع هستند.
امروز جنگ، جنگ نرم است، و فضا، فضایی مجازی، شهدا با ریختن خون و ما با فکر خود باید در این جنگ به مبارزه بپردازیم. ثانیهها در این جنگ با ارزش هستند و نباید زمان را از دست داد هر قدمی که برداشته میشود، در مقابل آن هزاران قدم برداشته خواهد شد پس باید تمام نیروها، تمام ذهنها و نوآوریها در راه اعتلای معارف ناب عاشورا و نشان دادن چهره حقیقی شیعیان به دنیا بسیج شوند.
«وَ سُبْحانَ اللَّهِ وَ بِحَمْدِهِ وَالاَرْضُ جَمیعاً قَبْضَتُهُ یَوْمَ الْقِیمَةِ»
یادداشت از وهاب خدابخشی
با افتخار لینک شدید